Algemene info – 1-lijns vliegers

1-Lijns vliegers, een stukje geschiedenis!

De eerste vliegers met een ruit- of peervorm kwamen al in de 16de eeuw naar Europa, door handel met het Oosten. Hierdoor verdween de, tot die tijd, bekende wimpelvlieger eigenlijk helemaal. Het ruitje is tot op de dag van vandaag nog steeds populair in Europa, als kindervlieger. Het is de meest bekende 1-lijns vlieger; het papieren (of tegenwoordig plastic) ruitje, waar iedereen vroeger als kind wel eens mee heeft gespeeld, of zelf heeft gemaakt. Bij voorkeur met een zo lang mogelijke staart, versierd met allemaal mooie strikjes eraan. Maar de ontwikkeling van 1-lijns vliegers gaat dus heel ver terug.

Tot 1800 werd de vlieger vooral gezien als speelgoed. In de 18de en 19de eeuw werden vliegers gebruikt als vervoermiddel en voor onderzoek. George Pocock gebruikte in 1822 vliegers om een buggy voort te trekken, met een snelheid van 20 mijl per uur. Alexander Wilson experimenteerde grootschalig met vliegers. Door thermometers aan zes gekoppelde vliegers (een stack) vast te maken en deze te laten opstijgen tot 900 meter, ontdekte hij dat de temperatuur afneemt naarmate je hoger in de atmosfeer komt. Benjamin Franklin kwam bijna om, toen hij in 1752 elektriciteit ontdekte, door in een experiment een vlieger door een onweersstorm te laten vliegen. William A. Eddy maakte een nieuw ontwerp op basis van de Malaya vlieger, die nu naar hem vernoemd is (de Eddy). Hij deed dit omdat hij een stabiele vlieger nodig had om camera’s en andere zware lading op te laten stijgen.

Kapitein B.F.S en Samuel Franklin Codey gebruikten vliegers om mensen op te laten stijgen voor observaties. De laatste schreef ook instructies voor hoe je vliegers kunt gebruiken als observatiemiddel. In oorlogstijd werden vliegers gebruikt voor observaties, om de vijand te bombarderen en om boodschappen over te brengen. Zelfs in de tweede wereldoorlog werden ze nog gebruikt als doelwit-oefening door de Amerikaanse marine, en om vliegtuigen ervan te weerhouden om laag te vliegen.

Sir George Cayley maakte een model van een glider en schreef over de theoretische dynamiek van het vliegen. Mensen als Samuel Langley, Lawrence Hargrave, Alexander Graham Bell (telefoon) en de welbekende gebroeders Wright borduurden daar op voort. Zo stond de vlieger zelfs aan de basis van onze moderne vliegtuigen!

De Chinezen maken, al eeuwen lang en volgens oude tradities, ware kunstwerken zoals Rokako’s, Kimono’s en natuurlijk die fantastische draken. Tegenwoordig worden er echter steeds meer verschillende vliegers gemaakt in de vorm van vliegtuigen en allerhande dieren zoals bijv. haaien, octopussen, kikkers en dergelijke. De 1-lijners zijn dus niet alleen maar verkrijgbaar in simpele uitvoering voor kinderen, maar er zijn ook hele mooie voor volwassenen!

Ga gewoon lekker zitten kijken en geniet van je vlieger!

Bekijk alle 1-lijns vliegers in onze webshop