Stokvliegers, stuntvliegers, trickvliegers
Op deze pagina vind je alle stokvliegers info. Het voornaamste verschil tussen stokvliegers en matrassen is dat stokvliegers sneller en wendbaarder zijn. In de regel noemt met stokvliegers ook vaak stuntvliegers omdat ze om zowel x- als y- as draaien, waardoor fraaie truukjes zijn uit te voeren. Stuntvliegers worden meestal ingezet voor tricks en allround gebruik, maar er zijn ook hele krachtige stokvliegers en zelfs stokvliegers die zonder wind gebruikt worden.
Stokvliegers zijn onder te verdelen in:
De voornaamste eigenschap van Trickkites is dat ze zeer wendbaar zijn.
Trickkites hebben bovendien als tweede eigenschap zeer precies te vliegen, en zijn zeer gevoelig in besturing. De snelheid is voor trickkites niet zo zeer belangrijk, wat niet wil zeggen dat alle trickkites langzaam zijn. De meeste trikkites zijn inzetbaar van windkracht 1 – 4. Het vliegeren op zich geeft elke keer een uitdaging omdat er een veelvoud aan tricks geoefend kunnen worden.
Of een vlieger een goede trickvlieger is, is zeer zeker ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Trickvliegers kun je plaatsen in twee onderverdelingen:
- De gestrekte deltavorm met zeer grote profieldiepte (bolling) en lange stand-offs: Deze vliegers hebben een gering profiel van de zijkanten, die meestal al halverwege de achterste dwarsstokken stopt. Met een dergelijke vlieger kun je betrekkelijk eenvoudig een Axel uitvoeren.
- Vliegers met een geringe bolling en een sterk profiel van de zijkanten, die soms zelfs helemaal doorloopt tot aan de vleugeltop: Aan de ene kant hebben deze vliegers, door hun profiel, zeer goede lichte wind eigenschappen. Aan de andere kant is het mogelijk zeer vlakke en zuivere Axels te maken. De beginnende trickvliegeraar zal het met deze vlieger moeilijk hebben.
Freestyle vliegers zijn een goede keus voor beginners, maar er zijn ook freestyle vliegers voor vergevorderden.
Freestyle vliegers zijn allround vliegers. Ze zijn wendbaar, precies, snel en makkelijk bestuurbaar, echter minder trickvaardig dan de echte trickvliegers. Het uitvoeren van diverse moeilijkere tricks vergt (jaren)lange oefening, veel gevoel en geduld. Het is dus niet in alle gevallen aan te bevelen om naar trickvaardigheid van een vlieger te kijken. In veel gevallen is een freestyle vlieger de betere keuze.
Over het algemeen zijn freestyle vliegers inzetbaar van windkracht 2 – 5.
De voornaamste eigenschap van Powerkites is uiteraard dat ze een zeer hoge trekkracht ontwikkelen. Powerkites zijn eigenlijk onder te verdelen in twee groepen. Matrassen en stokvliegers. De echte “trekvliegers”, “tractievliegers” of “Powerkites” zijn matrassen. Deze worden gebruikt door buggyers, kiteboarders, kitesurfers en snowkiters. Daarnaast zijn er ook snellere en meer wendbare powerkites, dit zijn de stokvliegers. Deze worden ook gebruikt voor het slepen, sleuren, soms springen en buggyen. De kracht is niet te vergelijken met die van een matras, maar het zijn echt wel serieuze powerkites
Het vliegeren op zich is erg leuk en biedt veel mogelijkheden. Sommige van deze powervliegers zijn mega snel, wat een extra grote kick geeft. Nadeel is vaak dat de vliegers een vrij zwaaar frame moeten hebben, waardoor de vliegeigenschappen bij weinig wind te kort komen.
De voornaamste eigenschap van Indoorkites is dat ze praktisch geen wind nodig hebben om te kunnen vliegen. Indoorkites hebben bovendien als tweede eigenschap zeer wendbaar te zijn en precies te vliegen, ze zijn gevoelig in besturing. Dit moet ook wel want Indoorkites zijn Trickkites die zonder wind kunnen vliegen. Deze vliegers zijn zo licht en doordacht gebouwd, dat ze al vliegen door de bewegingen van de vliegeraar! Snelheid is voor Indoorkites van ondergeschikt belang. De meeste Indoorkites zijn inzetbaar voor indoor-gebruik en voor zeer lichte wind. Enkele uitvoeringen kunnen zelfs tot 4Bft gevlogen worden!
Het vliegeren op zich geeft elke keer veel plezier omdat er praktisch geen wind nodig is. Met een dergelijk vlieger kun je al lekker tricken, terwijl een ander de vlieger niet eens op kan laten stijgen.
Hoe vlieg je een indoor / lichte wind vlieger?
Hiervoor heb je een zeer lichte vlieger nodig, maar natuurlijk ook korte en lichte lijnen. De lijnen zijn liefst nog korter dan 15 meter met een breeksterkte van 0,5 of 25daN. Bij indoor vliegeren praten we zelfs over dakhoogte, dus tussen de 5 en 8 meter lijnlengte.
In een windstille situatie kan je de vlieger laten vliegeren door langzaam achteruit te gaan. Niet achteruit lopen, dat gaat al te snel! Langzaam in achteruit gaande bewegingen maak je een klein rondje, waarbij de vlieger een groter rondje om je heen draait. Met voldoende oefening kun je zodoende praktisch alle tricks vliegeren, ook een Axel. Er is een trick die je zelfs alleen maar zonder wind kunt uitvoeren: de up & over!
Snelheid is voor Streetkites van minder belang. De meeste Streetkites zijn inzetbaar voor in- en out door gebruik, afhankelijk van het type tot 4,5 Bft.
Het Streetkiten kan overal gedaan worden, waar men het het minst verwacht; in winkelcentra, op bruggen, in stadsparken, vanaf het balkon of vanuit je zolderraam. Voorwaarde is het gebruik van zeer korte lijnen, soms zelfs maar 8 meter.
Streetkiting geeft elke keer veel plezier omdat er praktisch geen wind nodig is en je overal kunt vliegeren. Met een Streetkite kun je al lekker tricken, terwijl een ander de vlieger niet eens op kan laten stijgen. Maar let wel op…niet iedereen kan het waarderen, dus pas goed op waar je vliegert.
Zoals de naam al doet vermoeden worden deze vliegers gevlogen met 4-lijnen in plaats van 2 zoals meer gebruikelijk is.
Quads zijn vliegers met leuke vliegeigenschappen, relatief snel, wendbaar en erg gevoelig. Dit zijn de echte allrounders -voor gevorderden- die enorm veel vliegerplezier geven. Quads kunnen elke denkbare vliegbeweging maken. Of we het nu hebben over Axels, Spinns, Flips of achteruit vliegen noem maar op en het kan.
Door de hyper-gevoelige besturing niet aan te bevelen voor de beginnende vliergeraars!
Een vliegersoort die bol blijft staan van verassingen en uitdagingen.
De vliegers die op onze website staan, en waarover je middels de verschillende linken meer info kunt zien, voeren wij standaard in ons programma. We gaan uit van: beginner, gevorderd, vergevorderd, expert.
Wil je een vlieger hebben die er niet bij staat, neem dan contact met ons op.