Overzicht kitesporten
Jumpen, manliften, buggyen, flyboarden (kiteskaten), kitesurfen; wat kun je nog meer bedenken bij kitesporten? Wanneer en waar stopt het? Geen idee! Telkens als je denkt “dit is het wel” dan is er weer iemand die nog iets bedenkt om met een vlieger te doen. Deze sporten doe je met behulp van een powerkite, of een matras. Het gebruik van stokvliegers komt maar erg weinig voor.
Enkele voorbeelden hebben we hieronder staan. Weet je nog meer of andere extreme vliegersporten geef ons dan een mailtje met een foto.
Flyboarden, ook wel landboarden en (onterecht) kiteskating genoemd, hebben wij in ons hart gesloten.
We proberen een zo groot mogelijk assortiment boards aan te bieden. We zullen op de flyboardpagina proberen iets meer informatie te geven over onze flyboards en flyboarden in het algemeen. Hier alvast een paar foto’s.
Als gepassioneerde windsurfers en vliegeraars hebben wij deze fantastische sport vanaf het begin nauwlettend in de gaten gehouden. Wij richten ons op kwalitatief goede, maar betaalbare vliegers. Voor meer informatie hierover hebben wij de kitesurfpagina. Natuurlijk staat op deze pagina ook veel algemene kitesurfinfo.
Met buggyen laat je je voorttrekken door een vlieger terwijl je zelf in de buggy zit. Je moet dus de vlieger besturen vanuit de buggy.
Snelheden van 120km/uur zijn bekend. Meer info over buggien en onze buggy’s is te vinden op onze buggypagina.
IJsbuggyen, lijkt op het gewone buggyen, maar is veel extremer. Soms wordt een oude buggy omgebouwd. De wielen demonteren en schaatsijzers eronder maken en je kunt op weg ijsbuggy Ook een goede mogelijkheid is het (laten) maken van passtukken waardoor de schaatsijzers en de wielen uitwisselbaar zijn. Je moet er wel voor zorgen dat de schaatsijzer in lengterichting kunnen scharnieren.
Doordat een ijsbuggy veel minder weerstand geeft dan een gewone buggy, is het logisch dat de buggy makkelijker op gang komt en nog harder gaat. Het is daarom op zich geen slecht idee een kleinere vlieger te kiezen als dat je met een gewone buggy zou gebruiken. Ook het remmen vergt extra aandacht. Omdat ijs glad is en de ijzers dun, wordt de snelheid hoog. Beide zorgen voor een langere remweg, dubbel op dus. Kijk ver vooruit en ga niet op drukke plaatsen ijsbuggyen.
Grassboards worden soms gebruikt als het alternatief voor mountainboards. Je kunt het zien als een soort van kruizing tussen step en mountainboard.
Grassboards kunnen worden ingezet op ruig terrein en in hoog gras, dit komt met name door het grote voorwiel en de algehele bouw van het board.Wil je dus flink met je kite door het weiland heen raggen, dan kun je het beste een grassboard nemen. Grassboards zijn ook leverbaar met een soort van stuurtje en worden dan cityboard genoemd.
Snowboarden op zich kan al extreem gaan. Springen, grabs, coole tricks, carven en snelheid zijn de steekwoorden. Combineer dit met een vlieger met veel lift en depower, en je hebt de beste benadering van kitesurfen, op het land. Soms kan het ook echt in Nederland!
Wat skieën is weet natuurlijk iedereen.
De combinatie van skies met een vlieger maakt een extreme sport waar je je handen aan vol zult hebben, zoals je op deze foto’s kunt zien.
Skeelerfanaat? Gek op snelheid? Ken je geen gevaar?
Misschien is dit wat voor jou! Aangepaste skeelers (bij gewone skeelers zijn de wieltjes te klein, wat gevaarlijk is) en een vlieger in je handen. Je kunt je voorstellen wat het resultaat is! Belangrijk hierbij is dat de skeelers goed in balans zijn. De “uitvinder” van deze sport, in elk geval degene die er het meest actief mee bezig is, noemt het niet voor niets “the wheels of doom”!
Hoog, hoger, hoogst. Pak een grote trekvlieger, zoek de wind op en laat je optrekken. Zowel 2 als 4 lijns vliegers zijn geschikt om mee te springen.
Leuk om te doen, maar erg belastend voor knieen en enkels. Voorzichtigheid geboden dus. Weet wat je doet, begin rustig aan en bouw het langzaam op.
Neem op een winderige dag een grote 4-lijns trekvlieger en een paar vrienden. Om je middel, of nog beter aan je trapeze, bind je een touw. Je vrienden houden dit touw vast, of je bindt het aan een stevig verankerde paal. Als je nu voldoende wind hebt trek je de vlieger aan stijg je op. Als je vlieger groot genoeg is en er voldoende wind staat, tilt de vlieger je meters hoog op. Wil je weer landen dan de-power je de vlieger weer. Als je goed oefent kun je wel een meterje of tien te pakken krijgen. Reuze leuk, reuze spannend, reuze gevaarlijk en vragen om ongelukken. Vliegermateriaal is hier niet voor ontworpen en is niet berekend op de krachten die hier bij vrij komen! Bovendien laat wind zich niet voorspellen. Stel je voor dat je net opstijgt, of al hangt, en de wind wegvalt, dan krijg je spontaan een lesje zwaartekracht. Als de wind op het moment dat je opstijgt fiks aantrekt, kun je alleen nog maar hopen dat
A) je vrienden of het paaltje
B) het touw
C) je trapeze
D) je materiaal
E) je lichaam
deze extra kracht kunnen opvangen.
Je begrijpt het natuurlijk al. Manliften mag niet ontbreken in deze lijst, maar we willen je zeer zeker niet aanmoedigen om het te gaan doen. Ga je het toch een keer proberen… zoek een goed bereikbare plek op, neem een paar vrienden en een gsm’etje mee.
Met trickvliegeren gebruik je een stok- of deltavlieger met specifieke eigenschappen. De bedoeling is om een serie van truukjes met de vlieger te doen. Dit kan zowel met als met 4 lijns vliegers gedaan worden. Deze discipline kent zowel indoor als outdoor varianten. Er worden wedstrijden georganiseerd, waarin men een bepaalde serie tricks en een aantal eigen favourite tricks moet uitvoeren. Meer over deze tricks kun je vinden op onze trickpagina onder vliegerpret.
Teamvliegeren doe je met tenminste 2 personen, maar dat kunnen er ook meer zijn. De vliegers horen gelijk te zijn in type/model. Kleuren mogen anders zijn, maar de meeste teams vliegen met dezelfde kleurstelling. De bedoeling is om bepaalde figuren en tricks te vliegen, maar volstrekt synchroon met elkaar. Hier worden ook wedstrijden in gehouden.